Skip to content

Evde Tek Kalanlar İçin İpuçları

Arka odadan gelen bir tıkırtı, takıntılı bir yabancı tarafından takip edilme korkusu, ansızın burun buruna gelinen bir hırsızın yaratacağı travma…  Yalnız yaşayan her insanı zaman zaman strese sokan bu tatsız durumlara karşı gerekli önlemleri alarak daha huzurlu bir yaşam sürmek mümkün.

Bloğumuzun bu yazısında  profesyonel güvenlik desteği alsın veya almasın,  yalnız yaşayan herkesi  yakından ilgilendiren; sosyal hayattan iş hayatına, sanal dünyadan komşu ilişkilerine varıncaya dek pek çok noktada kolay uygulanabilir güvenlik ipuçlarını derledik.Citynet alarm sistemleri ile ev içerisinde güvende olursunuz.

İlk Önceliğiniz Kapı Kilidini Değiştirmek Olmalı

Yeni bir eve taşındaysanız veya önceden verdiğiniz yedek anahtarınız, artık kendisinde olmasını istemediğiniz bir tanıdığınızda bulunuyorsa kapı kilitlerinizi mümkün olan en kısa zamanda değiştirmeniz gerekiyor.B

Basit Bir Aparatla Pencere ve Sürgülü Cam Kapıları Güçlendirin

Kolay açılan bir kapı ya da pencere hırsızlar ve güvenliğinizi tehdit edecek kişiler için açık bir davettir. Güçlendirici ve caydırıcı özellik taşıyan emniyet kilidi kullanımıyla can ve mal güvenliğinizi koruma altına alabilirsiniz.

İstenmeyen kişileri dışarıda tutmak ve yaşam alanını daha güvenli kılmak adına; pense, levye ya da benzeri aletlerle kesilip, kırılarak açılması mümkün olmayan, her türlü sürme kapı ve pencereye uyumlu emniyet kilitlerinden faydalanabilirsiniz.

İhtiyaç Halinde İyi İlişki Kurduğunuz Komşularınızdan Yardım İsteyin 

İyi ilişki kurduğunuz komşular; apartman ve semtinizde fark ettikleri gariplikleri ve kuşkulandıkları durumları sizinle paylaşarak, güvenliğiniz için dikkat etmeniz gereken hayati önem taşıyabilecek bilgilere sahip olmanıza yardımcı olur.

Kurduğunuz iyi ilişkiler, hem herhangi bir acil durumda ihtiyacınız olan desteğe hızlıca ulaşmanıza hem de evinizin çevresinde gezinen, tanımadığınız ve size tehdit oluşturabilecek kişileri kolayca ayırt etmenize yardımcı olur. Yaşadığınız yerde daha önce meydana gelen hırsızlık, dolandırıcılık ya da istismar gibi tatsız olaylara dair olabildiğince çok bilgi sahibi olmanız, telafi etmeniz gereken güvenlik açıkları konusunda da daha akılcı önlemler almanızda yol gösterici olacaktır.Dışarıda olsanız dahi evinizde ve evinizin çevresinde olan biten her şey hakkında bilgi alabileceğiniz komşularınızın olması hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Yalnız Yaşadığınızı Herkesin Bilmesine Gerek Yok

Canınız sıkıldığında, biraz zaman öldürmek amacıyla sosyal medya arkadaşlık sitelerini kullanıyor olabilirsiniz. Yalnız yaşayan biri olarak bu mecralarda muhatabınıza gerçek kimliğinizi açıklamamanız ve yalnız yaşadığınız bilgisini vermemeniz yararınıza olacaktır.

Kötü niyetli kişilerin tek kişilik hanelerin daha kolay hedefler olduğunu düşündüğünü, özellikle saldırganların yalnız yaşan kişileri hedef aldığını lütfen aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle internette daha temkinli davranmanız sizin adınıza hayati önem taşıyor. Üye olduğunuz arkadaşlık sitesinde bir profil fotoğrafı kullanmak istiyorsanız bunun, kimliğinizin açık olduğu başka sanal bir platformda kullanmadığınız bir görsel olmasına dikkat edin. Önceden yüklediğiniz bir kare, kısacık bir Google aramasıyla yazıştığınız kişinin tüm bilgilerinize ulaşması için yeterli olacak ve sizi açık hedef haline getirecektir.

Rutininizin Dışına Çıkın

Güvenliği tehdit eden ciddi olayların çoğu, işe geliş gidiş süreçlerinde kullanılan güzergahın gözetlenmesi safhasından sonra gerçekleşiyor.

İçgüdülerinize güvenin ve takip edildiğinizi düşündüren işaretlere karşı kayıtsız kalmayın. Olası bir saldırıyı önlemek adına alternatif güzergahlar ve saatler belirleyerek kötü niyetli kişilerin ezberlerini bozun.

Tehlike Anında Başvuracağınız Olası Savunma Stratejinizi Önceden Belirleyin

Olası bir kötü senaryo yaşandığında nasıl tepki vereceğinizi durum gerçekleşmeden önce kafanızda netleştirmeniz, olay anında size stratejik üstünlük sağlayacaktır.

Güvenliğinizi tehdit eden kişiyle karşı karşıya kaldığınızda, uygun davranış ve sözlerle bulunduğunuz durumdan bir an önce çıkmanız gerektiğini ve birinci önceliğin can güvenliğiniz olduğunu unutmayın.

Uzlaşarak ya da karşı koyarak kontrol altına alamadığınız durumlarda başvuracağınız bir savunma aracınızın olması sizi avantajlı kılar. Hırsız ve saldırganlardan gelen gasp ve tacize karşı  göz yaşartıcı biber gazı spreyi size güvenli bir şekilde kaçmak için hem zaman kazandıracak hem de saldırganı bir süreliğine etkisiz hale getirmenize yardımcı olacaktır. İster çantanızda yada cebinizde ister yatağınıza yakın bir noktada bulunduracağız sprey, tehlike halinde karşınızdaki kişiyle temas etmeden  yardım çağırmanıza fırsat tanır.

Biber gazı kadar olmasa da yakın mesafeden saldırganın gözüne sıkacağınız deodorantınızın da etkili olacağını unutmayın. Mümkün olduğunca yüksek sesle bağırarak, çevrenize yardıma ihtiyacınız olduğunu duyurmaya çalışın.

Sosyal paylaşım sitelerinde yer bildirimi yapmayın

Tatile çıkıyorsanuz tatilde olduğunuzu göstercek yer bildirimleri , resimler paylaşmayın.Tatildeyken içiniz rahat etmesini istiyorsanız hemen bir alarm sistemi kurdurmanız gerekmektedir.Citynet alarm sistemleri sizin için tüm güvenlik önlemlerini almaktadır.

Profesyonel Bir Ev Alarm Sisteminin Tüm Avantajlarından Faydalanın

Yalnız yaşayan herkes için profesyonel bir alarm sistemi kullanmak, konforlu bir ev hayatı için alınabilecek en akıllıca çözüm. Etkili bir profesyonel güvenlik sisteminin hassas dedektörleri ve kameraları; ihmal nedeniyle oluşacak hasarlara, ikinci kişilerden gelecek tehdit ve tehlikelere olay gerçekleşmeden engel olur.

Citynet Güvenlik olarak, kullanıcıların kendilerini evlerinde daha güvende hissetmeleri için oluşturduğumuz Ev Alarm Sistemlerimiz ile; herhangi bir hırsızlık girişimi, panik hali, yangın, gaz kaçağı, su baskını ya da tıbbi müdahale gerektiren bir durum olduğunda güvenlik açıklarına karşı etkili çözümler sunuyoruz.

Benzer Yazılar